2023: Įžymybės, kurios mirė šiais metais

Mūsų pasaulis yra kupinas talentingų ir įsimintinų žmonių, kurie palieka savo ženklą įvairiose srityse – kino ir televizijos ekranuose, muzikos scenoje, teatro salėse. Tačiau, kaip ir visiems, ateina laikas atsisveikinti. Šiame straipsnyje pagerbsime kai kuriuos išskirtinius menininkus ir jų įspūdingas karjeras. Mirusios garsenybės, kurios paliko neišdildomą įspaudą žiūrovų širdyse ir atmintyje. Jų palikimas ir toliau gyvuos per jų darbą, kuris įkvėpė ir pradžiugino milijonus žmonių visame pasaulyje.

ŠALTINIS – ew.com

Andre Braugher

Andre Braugher

Andre Braugher pradėjo savo televizijos ir kino karjerą 1989 metais, atlikdamas antraplanius vaidmenis tokiuose projektuose kaip „Kojak“ serijos ir garsusis filmas „Šlovė“. Per savo karjerą jis buvo nominuotas 11 kartų Emmy apdovanojimams ir laimėjo juos 1998 metais už vaidybą „Žmogžudystė: gyvenimas gatvėje“ bei 2006 metais už pasirodymą seriale „Vagis“. Braugher taip pat laimėjo du „Critics’ Choice Awards“ apdovanojimus už savo vaidmenį televizijos seriale „Brooklyn Nine-Nine“, kuris buvo transliuojamas nuo 2013 iki 2021 metų. Naujausias jo pasirodymas buvo televizijos seriale „The Good Fight“ 2022 metais. Andre Braugher mirė 2022 m. gruodžio 11 d., sulaukęs 61 metų amžiaus.

Matthew Perry

Matthew Perry

Pagrindinis Matthew’o Perry’o vaidmuo atsiskleidė 1994 metais, kai jis tapo Chandlerio Bingo persona televizijos seriale „Draugai“. Šis serialas buvo rodomas dešimt metų ir išpopuliarėjo kaip vienas žymiausių visų laikų komedijų serialų. Už šį vaidmenį Perry buvo nominuotas „Auksinio gaublio“ apdovanojimui ir net penkiems „Emmy“ apdovanojimams. Jis taip pat vaidino tokiuose serialuose kaip „Go On“ ir „The Odd Couple“, ir buvo abiejų šių serialų rašytojas bei vykdomasis prodiuseris. Praėjusiais metais Perry išleido savo atsiminimų knygą, pavadinimu „Draugai, meilužiai ir didelis baisus dalykas: memuarai“. Matthew Perry mirė 2023 m. spalio 28 d., būdamas 54 metų amžiaus.

Jimmy Buffett

Jimmy Buffett

Garsus dainininkas ir dainų autorius Jimmy Buffett išgarsėjo išleidęs savo debiutinį albumą “Down To Earth” 1970 metais. Jo karjeros proveržis įvyko su septintuoju albumu “Changes in Latitudes, Changes in Attitudes” 1977 metais, kuriame buvo hitas “Margaritaville”. Ši daina tapo Buffett’o prekiniu ženklu ir 2023 metais buvo įtraukta į Kongreso bibliotekos nacionalinį įrašų registrą. Buffettas taip pat yra žinomas kaip rašytojas, parašęs tokias knygas kaip „Pasakos iš Margaritavilio“ ir „Kur yra Joe Merchant?“, bei savo atsiminimų knygą „Piratas žiūri į penkiasdešimt“. Jimmy Buffett mirė 2023 m. rugsėjo 1 d., sulaukęs 76 metų amžiaus.

Bob Barker

Bob Barker

Žaidimo laidos legenda Bob Barker pradėjo savo karjerą vedant šou „Tiesa arba pasekmės“ nuo 1956 iki 1975 metų. Jis taip pat vedė garsųjį žaidimo šou „The Price is Right“ nuo 1972 iki 2007 metų, už kurį jis buvo apdovanotas 19 Daytime Emmy apdovanojimais, įskaitant 14 kartų už puikų vedėjo darbą ir keturis kartus už išskirtinį žaidimo šou. 1995 metais jis buvo apdovanotas Daytime Emmy apdovanojimu už viso gyvenimo nuopelnus. Be to, nuo 1967 iki 1987 metų Barker vedė konkursus „Mis Visata“ ir „Mis JAV“, dėl ko tapo vienu ilgiausiai dirbančių vedėjų šioje srityje. Barker buvo aktyvus gyvūnų teisių gynėjas, rėmė įvairias ne pelno organizacijas ir veikė kaip aktyvistas kelioms grupėms. Bob Barker mirė 2023 m. rugpjūčio 26 d., būdamas 99 metų amžiaus.

Sinéad O’Connor

Sinéad O'Connor

Sinéad O’Connor debiutavo su savo pirmuoju albumu 1987 metais. Jos antrasis albumas “I Do Not Want What I Haven’t Got” buvo labai sėkmingas, pelnęs keturias „Grammy“ nominacijas ir laimėjęs geriausio alternatyvaus muzikos albumo kategorijoje. Jos singlas “Nothing Compares 2 U” buvo apdovanotas MTV apdovanojimu už metų vaizdo klipą. 1991 metais žurnalas “Rolling Stone” ją paskelbė Metų atlikėja. Ji sukėlė didelius ginčus 1992 metais, kai per savo pasirodymą laidoje “Saturday Night Live” išplėšė popiežiaus nuotrauką. Nors 2003 metais O’Connor paskelbė apie savo karjeros pabaigą, ji ir toliau išleido albumus, įskaitant “I’m Not Bossy, I’m The Boss” 2014 metais. Sinéad O’Connor mirė 2023 m. liepos 26 d., būdama 56 metų.

Tony Bennett

Tony Bennett

Tony Bennett, gimęs Anthony Benedetto Astorijoje, Queens, savo pirmąjį pasirodymą surengė būdamas devynerių metų, 1936 metais, atidarant Triborough tiltą. 1950 metais Bennett pasirašė sutartį su „Columbia Records“ ir iki 1965 metų išpopuliarėjo su daugiau nei 30 hitais, tarp kurių buvo ir tokie kaip „Rags to Riches“ bei „I Left My Heart in San Francisco“. Jis taip pat buvo patyręs tapytojas ir aktyviai dalyvavo civilinių teisių judėjime, įskaitant 1965 metų žygį iš Selmos į Montgomery. 2005 metais Bennett buvo apdovanotas Kennedy centro garbės apdovanojimu. 2014 metais jis išleido bendrą albumą su Lady Gaga, už kurį jie abu buvo apdovanoti „Grammy“ apdovanojimu. Tony Bennett mirė 2023 m. liepos 21 d., sulaukęs 96 metų.

Tina Turner

Tina Turner

Tina Turner, gimusi 1939 m. lapkričio 26 d. Nutbush mieste, Tenesyje, tikrasis jos vardas – Anna Mae Bullock. Ji išaugo ir tapo viena iš žymiausių atlikėjų muzikos istorijoje. 2019 metais buvo atidarytas Brodvėjaus šou „Tina: The Tina Turner Musical“, kuris buvo paremtas jos gyvenimu ir legendiniais hitais, įskaitant „What’s Love Got to Do With It“. Tina Turner buvo įtraukta į Rokenrolo šlovės muziejų kartu su Ike Turneriu 1991 metais ir kaip solo atlikėja 2021 metais. Ji mirė 2023 m. gegužės 24 d., būdama 83 metų.

Jerry Springer

Jerry Springer

2023 m. balandžio 27 d. Čikagoje mirė garsus televizijos laidų vedėjas Jerry Springer. Jis buvo ne tik pokalbių laidų vedėjas, bet ir politikas, podcasteris bei aktorius, geriausiai žinomas dėl savo prieštaringai vertinamos pokalbių laidos „Jerry Springer“, kuri buvo rodoma nuo 1991 iki 2018 metų. Laidoje dažnai vykdavo audringi konfliktai tarp šeimos narių ir draugų, kurie neretai baigdavosi muštynėmis, šauksmais, o kartais net ir kėdžių metimu. 1998 metais ši laida tapo žiūrimiausia dienos programa, sulaukdama daugiau nei 6,7 milijono žiūrovų. Springeris taip pat vedė televizijos laidą „Teisėjas Jerry“, kuri tęsėsi iki 2022 metų. Jerry Springer mirė būdamas 79 metų.

Len Goodman

Len Goodman

Len Goodman, gimęs ir užaugęs Kente, Anglijoje, savo karjerą pramogų srityje pradėjo kaip pramoginių šokių šokėjas. Nors šokti jis pradėjo tik vėlyvoje paauglystėje, rekomenduota tai buvo kaip gydymo būdas po traumos. Per savo ilgą karjerą Goodmanas buvo įvertintas įvairiais apdovanojimais už jo indėlį į šokių pasaulį. Nuo 2004 metų jis tapo vyriausiuoju teisėju BBC realybės šokių konkurse „Strictly Come Dancing“, kuriame įžymybės šoka su profesionaliais šokėjais. Po sėkmės šou sukuriant Anglijoje, Goodmanas atvyko į Jungtines Valstijas, kad teistų laidoje „Dancing with the Stars“, kur jis išliko vyriausiuoju teisėju 31 sezoną, iki savo pensijos pradžios.

Lisa Marie Presley

Lisa Marie Presley

Lisa Marie Presley, būdama vienintelė Elviso ir Priscilos Presley dukra, buvo pripažinta dainininkė ir dainų autorė. Per savo karjerą ji išleido tris albumus: „To Whom It May Concern“, „Now What“ ir „Storm & Grace“. Jos debiutinis albumas „To Whom It May Concern“ gavo auksinį sertifikatą iš Amerikos įrašų pramonės asociacijos. Lisa Marie Presley taip pat buvo vienintelė savo tėvo palikimo paveldėtoja ir, mirus jos seneliams, paveldėjo Gracelandą. Ji mirė po to, kai 2023 m. sausio 12 d. buvo paguldyta į ligoninę, būdama 54 metų.

Tom Wilkinson

Tom Wilkinson

Oskarui nominuotas aktorius Tom Wilkinson, geriausiai žinomas dėl savo vaidmenų filmuose „The Full Monty“, „Įsimylėjęs Šekspyras“ ir „Michael Clayton“, mirė gruodžio 30 d., būdamas 75-erių. Wilkinsonas pradėjo domėtis vaidyba ir režisūra būdamas dramos draugijos nariu Kento universitete, o vėliau jis įstojo į prestižinę Londono Karališkąją dramos meno akademiją. Du dešimtmečius jis vaidino įvairiose Didžiosios Britanijos televizijos programose, kol gavo didžiulį proveržį 1997 m. komedijoje „The Full Monty“, už kurią buvo apdovanotas BAFTA apdovanojimu. Per savo produktyvią karjerą Wilkinsonas buvo nominuotas „Oskarui“ už vaidmenis filmuose „In the Bedroom“ 2001 m. ir „Michael Clayton“ 2007 m. Be to, jis laimėjo „Auksinį gaublį“ ir „Emmy“ už Benjamino Franklino vaidmenį Tomo Hooperio režisuotame mini seriale „John Adams“.

Richard Moll

Richard Moll

Pradėdamas vaidinti Shakespeare’o pjeses Willo Geer’o teatre, vėliau pereidamas prie filmų, televizijos ir balso perteikimo darbų. Jis buvo žinomas dėl savo vaidmenų daugybėje projektų, įskaitant „Night Court“, taip pat pasirodymų „Happy Days“, „Laverne & Shirley“, „Mork & Mindy“, „The Rockford Files“, trijuose „Batman“ animaciniuose filmuose, „Spider-Man: The Animated Series“, „The Flintstones“, „Jingle All the Way“, „Scary Movie 2“, „Babylon 5“, „Sabrina the Teenage Witch“, „7th Heaven“ ir „Smallville“. Jis mirė 80 metų amžiaus spalio 26 d.

Michael Gambon

Michael Gambon

Michael Gambon, gerbiamas ir mylimas Hario Poterio serijos aktorius, mirė rugsėjo 28 d., sulaukęs 82 metų, susirgęs plaučių uždegimu. Prieš perimdamas Hogvartso direktoriaus Albuso Dumbldoro vaidmenį fantastinių filmų serijoje iš velionio Richardo Harriso, Gambon, esantis airių kilmės, pradėjo savo karjerą kaip gerbiamas teatro aktorius, kurio veiklą pripažino ir įvertino Laurence’as Olivier. Už savo darbą scenoje jis laimėjo keletą Olivier apdovanojimų. Jo vėlesni pasirodymai televizijoje ir filmuose buvo įvertinti keturiais BAFTA apdovanojimais, dviem SAG apdovanojimais ir dviem Emmy nominacijomis, pabrėžiant jo talentą ir įvairiapusiškumą aktorystės srityje.

Steve Harwell

Steve Harwell

Steve Harwell, įkūręs ir buvęs grupės Smash Mouth lyderis, mirė rugsėjo 4 d., būdamas 56 metų amžiaus. Prieš pradėdamas Smash Mouth, Harwell buvo grupės F.O.S. (Freedom of Speech) reperis. 1994 metais jis įkūrė Smash Mouth San Chosėje kartu su Kevinu Colemanu, Gregu Campu ir Paulu De Lisle. Grupė išgarsėjo dėl tokių hitų kaip „Walkin’ on the Sun“, „All Star“ ir „The Monkees“ dainos „I’m a Believer“ koverio. Nors naujajame tūkstantmetyje Smash Mouth populiarumas sumažėjo, grupė tęsė įrašų kūrimą ir koncertavimą. 2013 metais Harwellui buvo diagnozuota kardiomiopatija, kuri sukėlė keletą medicininių problemų, įskaitant širdies nepakankamumą ir ūminę Wernicke encefalopatiją. 2021 metais Harwellas visiškai pasitraukė iš koncertų veiklos dėl nuolatinių sveikatos problemų.

Angus Cloud

Angus Cloud

Angus Cloud, žinomas kaip HBO paauglių dramos „Euforija“ žvaigždė, mirė liepos 31 d., būdamas 25 metų. Jo šeima savo pareiškime pabrėžė, kad Cloud intensyviai kovojo su neseniai netekto tėvo sukeltomis emocijomis ir kalbėjo atvirai apie savo kovą su psichikos sveikata. Šeimos pareiškime taip pat buvo išreikšta viltis, kad jo mirtis primins kitiems, jog jie nėra vieniši ir neturėtų su savo problemomis kovoti tylėdami. Vėliau buvo nustatyta, kad Cloudo mirtį sukėlė atsitiktinis perdozavimas, kurį lėmė ūmus apsinuodijimas dėl metamfetamino, fentanilio, kokaino ir benzodiazepinų derinio. Cloud, kilęs iš Ouklando, buvo geriausiai žinomas dėl savo vaidmens „Euforijoje“, kur jis atliko Fesko, narkotikų prekeivio su auksine širdimi, personažą. Jis pasirodė šiame Samo Levinsono sukurtame seriale nuo pat jo pradžios 2019 m. Serijoje, kurios 2 sezono pabaigoje Cloudo personažas buvo sužeistas ir suimtas, nauji epizodai nebus rodomi iki 2025 m.


Išvada

Šių iškilių asmenybių netektis palieka tuštumą mūsų kultūroje ir širdyse. Jie ne tik sužavėjo ir pralinksmino mus, bet ir mokė, įkvėpė, kartais net provokavo ir verčiau mąstyti. Nors jie paliko mus, jų kūryba ir indėlis į muziką, kino ir televizijos industrijas, taip pat jų asmeninės istorijos ir charizma, liks gyvi mūsų atmintyje. Jų darbai ir toliau bus perduodami iš kartos į kartą, primindami apie jų talentą, aistrą ir gyvenimo įspūdžius, kurie amžinai išliks kultūros paveldo dalimi.

ŠALTINIS – ew.com

Sourceew

Susiję straipsniai

Palikti atsiliepimą

įrašykite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

- Reklama -

Naujausi straipsniai