Faktų rinkinys #7 Pienas

Pienas – tai nuostabus gamtos produktas, turintis ilgą ir įdomų istoriją žmonijos maisto kultūroje. Nuo seniausių laikų jis buvo naudojamas kaip maistas, gėrimas ir netgi grožio priemonė.

Pienas yra vertingas maitinimo šaltinis, teikiantis organizmui baltymų, kalcio ir kitų svarbių maistinių medžiagų. Nepaisant jo pranašumų, kai kuriems žmonėms gali kilti problemų dėl laktozės netoleravimo, bet tai nesumažina pieno įvairovės ir jo vaidmens mūsų kasdieniame gyvenime.

  1. Pienas yra baltas dėl jo riebalų kiekio. Nors pienas sudarytas iš maždaug 87% vandens, kuris yra bespalvis, joje plūduriuojančios riebalų ir baltymų molekulės atspindi visas šviesos bangas, todėl jis atrodo baltas.
  2. Pienas yra vienas iš seniausių žmonių vartojamų maisto produktų. Žmonės pradėjo naudoti pieną maistui jau apie 9000 metų prieš mūsų erą.
  3. Melžiančios karvės gali išgerti net iki 200 litrų vandens per dieną, tai beveik pilna vonia. Karštomis dienomis skaičius gali padvigubėti.
  4. Pienas yra pagrindinis mūsų organizmo kalcio šaltinis.
  5. Kiekvienos mamytės pieno kiekis, kurį išgėrėte kūdikystėje, gali turėti ilgalaikį poveikį jūsų skonio preferencijoms.
  6. Pienas yra geras pH reguliatorius, tai reiškia, kad jis padeda išlaikyti jūsų organizmo rūgščių pusiausvyrą.
  7. Pusę kilogramo sūrio pagaminti reikia 10 litrų pieno.
  8. Pieno riebumas skiriasi priklausomai nuo gyvūno rūšies ir veislės. Pvz., avių pienas yra daug riebesnis nei karvės pienas.
  9. Pasaulio pieno diena – tarptautinė diena, įkurta Jungtinių Tautų Žemės ūkio ir maisto organizacijos (FAO) siekiant pripažinti pieno svarbą kaip pasaulinį maisto šaltinį. Ji švenčiama kasmet birželio 1 dieną nuo 2001 m.
  10. Japonijoje yra labai populiarus pienas, kuris yra parduodamas kvadratiniais paketais. Tai padaryta, kad būtų lengviau dėti į biurų šaldytuvus, taupyti erdvę.
  11. Senovės romėnai naudojo pieną, kad išbalintų savo drabužius.
  12. Pieno vartojimas gali padėti sumažinti rūkymo poreikį.
  13. Pienas turi galimybę sugerti blogą kvapą iš šaldytuvo, todėl svarbu laikyti jį sandariai uždarytą.
  14. Fermentuotas pienas, pvz., jogurtas ar kefyras, gali būti geriau virškinamas tiems, kurie netoleruoja laktozės.
  15. Sutarkuotas agurkas, įdėtas į pieną, po kelių dienų tampa skanesnis ir aštresnis.
  16. Pienas yra labai svarbus baltymų šaltinis, suteikiantis visas esmines aminorūgštis, kurios yra reikalingos žmogaus organizmui.
  17. Vienoje litre pieno yra apie 3,2 milijardo baltymų molekulių.
  18. Daugelis pieno netoleruojančių žmonių gerai toleruoja sūrius, nes jie turi mažiau laktozės.
  19. Pienas suteikia daug energijos dėl savo angliavandenių, riebalų ir baltymų turinio.
  20. Pietų Korejoje pienas yra vienas iš populiariausių šaltinių paros kalcio poreikiui gauti.
  21. Nutraukus pieno vartojimą, gali pasireikšti lėtai mažėjanti laktozės tolerancija, nes fermento laktazės veikla mažėja.

Pienas yra universali ir vertinga maisto medžiaga, kuri neatsitiktinai užima svarbią vietą žmonių mityboje visame pasaulyje. Turtingas savo baltymais, kalciu ir kitoms svarbioms maistinėms medžiagoms. Nepaisant to, kad kai kuriems žmonėms gali kilti sudėtingumų dėl laktozės netoleravimo, fermentuotas pienas ir kitos alternatyvos leidžia mėgautis jo pranašumais.

Pieno vartojimas yra svarbi sveikos ir subalansuotos mitybos dalis, prisidedanti prie mūsų organizmo gerovės ir sveikatos išlaikymo. Taigi, vertinkime šį gamtos stebuklą ir naudokime jį su malonumu, žinodami, kad pienas yra ne tik skanus, bet ir naudingas maisto produktas.

Susiję straipsniai

Palikti atsiliepimą

įrašykite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

- Reklama -

Naujausi straipsniai