5 pačios pavojingiausios ir nuodingiausios grybų rūšys

Grybai yra ne tik skanus maistas ir svarbi ekosistemos dalis, bet taip pat gali būti labai pavojingi, net mirtini žmonėms ir gyvūnams.

Šiame straipsnyje aptarsime penkias pavojingiausias grybų rūšis, kurios gali sukelti apsinuodinimą ir net mirtį tiems, kurie juos paragauja.

1. Žalsvoji musmerė (Amanita phalloides)

Žalsvoji musmerė (Amanita phalloides)

Žalsvoji musmerė yra viena iš žymiausių mirtinai nuodingų grybų rūšių. Ji plačiai paplitusi Europoje, Šiaurės Amerikoje ir kitose šalyse. Šio grybo nuodingumas daugiausia yra dėl įvairių toksinių medžiagų, kurios gali sukelti kepenų ir inkstų pažeidimus bei kitus sunkius sveikatos sutrikimus.

2. Paprastoji musmirė (Amanita muscaria)

Paprastoji musmirė (Amanita muscaria)

Paprastoji musmerė yra dar viena grybų rūšis, kuri gali būti pavojinga žmonėms. Nors ji retai būna mirtina, jos suvartojimas gali sukelti rimtų apsinuodijimų simptomų, tokie kaip pykinimas, vėmimas, galvos skausmas ir net haliucinacijos. Šis grybas turi ryškias raudonas spalvas ir būna lengvai atpažįstamas.

3. Bobausis (Gyromitra esculenta)

Bobausis (Gyromitra esculenta)

Bobausis yra dar vienas pavojingas grybas, kuris dažnai būna klaidingai laikomas valgomu. Kuomet jis suvalgomas, į organizmą gali patekti su metilhidrazinu, nuodinga medžiaga, galinčia sukelti pykinimą, vėmimą, viduriavimą ir kitus sunkius simptomus. Ilgalaikis šio grybo vartojimas gali sukelti pavojingus sveikatos sutrikimus.

4. Margoji musmirė (Amanita pantherina)

Margoji musmirė (Amanita pantherina)

Margoji musmerė yra dar vienas grybas, turintis toksinų, kurie gali sukelti rimtus simptomus, įskaitant skrandžio skausmus, vėmimą ir apsinuodijimo požymius. Šio grybo spalva ir forma primena panteros kailį, todėl jis lengvai atpažįstamas ir išvengiamas.

5. Nuodingasis nuosėdis (Cortinarius orellanus)

Nuodingasis nuosėdis (Cortinarius orellanus)

Nuodingasis nuosėdis yra grybas, turintis toksinų, kurie veikia inkstus ir gali sukelti sunkius inkstų pažeidimus. Nors simptomai gali pasireikšti tik po kelių dienų ar net savaičių po suvartojimo, jų poveikis gali būti mirtinas arba palikti ilgalaikių sveikatos sutrikimų.


Paminėtos penkios grybų rūšys yra tik kelios iš daugelio pavojingų grybų, kurie gali kelti rimtą pavojų žmonių ir gyvūnų sveikatai. Svarbu visada būti atsargiems ir išsamiai išstudijuoti grybų rūšis prieš juos vartojant maistui arba naudojant kitokiam tikslui. Jei abejojate ar tai valgomas grybas, geriau vengti jų vartojimo ir kreiptis į patyrusius specialistus.

Susiję straipsniai

- Reklama -

Naujausi straipsniai

Index