Kiekvieną dieną mes renkamės maisto produktus, tikėdamiesi, kad jie yra tikri, sveiki ir aukštos kokybės. Tačiau ar kada nors susimąstėte, kad galbūt esate apgaulės auka? Deja, yra daug būdų, kaip vartotojai gali būti klaidinami ir apgaudinėjami maisto pramonėje.
Ar tai tikras Parmezano sūris?
Parmezano sūris yra vienas iš labiausiai vertinamų sūrių visame pasaulyje dėl savo unikalaus skonio ir tekstūros. Tačiau ne visi produktai, kurie teigia esą Parmezano sūris, iš tikrųjų yra. Daugelis miltelių formos produktų, kurie teigia esą Parmezano sūris, iš tikrųjų gali būti pagaminti iš kitų ingredientų, kurios neturi nieko bendra su tikru sūriu. Tai gali būti ne tik nesveika, bet ir brangiai kainuoti vartotojui.
Tilapija ar jūros ešerys?
Žuvies produktai yra populiarus pasirinkimas tarp vartotojų dėl jų sveikumo naudos. Tačiau ne visada lengva atskirti vieną žuvies rūšį nuo kitos. Daugelis žmonių negali atskirti tilapijos nuo jūros ešerio. Kai kurie gamintojai naudojasi šia nežinia ir parduoda pigesnę žuvį už didesnę kainą, teigdami, kad tai yra brangesnė žuvies rūšis.
Ar tai tikrai yra ekstra šaltai spaustas alyvuogių aliejus?
Alyvuogių aliejus yra vertinamas dėl savo sveikatos naudos ir skonio. Ekstra šaltai spaustas alyvuogių aliejus yra vienas iš brangiausių ir kokybiškiausių aliejų rinkoje. Tačiau kai kurie gamintojai praskiedžia šį aliejų pigesniais aliejais, kad padidintų pelną, o vartotojai gauna mažiau naudos iš jų produktų.
Kai įmonės sąmoningai siunčia produktus, užterštus patogenais
Kai turite atsakyti savo akcininkams, turite labai didelę paskatą išsiųsti produktą iš gamyklos į parduotuvės lentyną. Arachidų sviesto gamyba yra brangi procedūra, kurioje reikia auginti riešutus, juos šluoti, trinti, maišyti su aliejumi, druska, cukrumi ir kitais ingredientais, o tada įdėti į sandariai uždarytą stiklainį. Jei prieinate iki paskutiniųjų žingsnių ir sužinote, kad jūsų produktas buvo užterštas salmonela, ką darysite? Viso to arachidų sviesto išmetimas į šiukšliadėžę gali labai sumažinti jūsų pelną.
2015 m. buvęs „Peanut Corporation of America” prezidentas buvo nuteistas į 336 mėnesius kalėjimo už tai, kad siuntė arachidų sviestą, kuris buvo teigiamai patikrintas dėl patogenų arba iš viso nebuvo tikrinamas dėl patogenų. „Peanut Corporation of America” produktai galiausiai buvo siejami su salmonelos protrūkiu, kuris greičiausiai paveikė apie 22 000 žmonių.
Svarbu prisiminti, kad maisto apgavystės rūšis, kuri gali pakenkti jūsų sveikatai, yra daug rečiau pasitaikanti nei ta, kuri tiesiog kenkia jūsų pasitikėjimui (ir piniginei). Nepaisant to, verta žinoti, kad kai kurie gamintojai pirmenybę teikia pelnui, o vartotojams – antrai… ir jei jie gali rasti būdą apgauti jus dėl šiek tiek papildomų pinigų, jie gali tai padaryti.
Ar medus yra praskiestas kukurūzų sirupu?
Medus yra vertinamas dėl savo natūralumo ir sveikos saldumo savybės. Tačiau kai kurie gamintojai praskiedžia medų pigiu kukurūzų sirupu, kad sumažintų gamybos išlaidas, o vartotojai gauna produktą, kuris yra mažiau natūralus ir sveikas.
Etiketės skaitymo gali neužtekti, kad įsitikintumėte, jog gaunate tikrą klevų sirupą
Kai ant blynų pilate klevų sirupą, saldus skystis, išsiliejantis iš indelio, gali būti ne tai, ką manote. Klevų sirupas turi keletą gudrybių, kurios bando įtikinti jus, kad gaunate tai, ko iš tikrųjų negaunate. Paprastai galite sužinoti, ką gaunate, tiesiog perskaitę etiketę – bet ne visada.
Daugelis klevų skonio blynų sirupų visai neturi tikrojo klevų sirupo. Vietoje to gamintojai naudoja kukurūzų sirupą ir praturtina jį klevų skoniu. Laimei, greitas ingredientų sąrašo perskaitymas paprastai parodys, ar gaunate klevų skonio sirupą ar tikrąjį klevų sirupą. Tikras klevų sirupas turės tik vieną ingredientą, o netikras klevų sirupas turės keleto ingredientų sąrašą. Kai kurie netikro klevų sirupo ingredientai gali apimti aukšto fruktozės kukurūzų sirupą, karamelės dažiklius ir konservantus. Klevų skonio sirupas paprastai būna pigesnis, storesnis ir ilgiau išlieka tinkamas vartoti dėl visų konservantų.
Deja, etiketės skaitymas ne visada yra pakankamas. Jei jūsų „tikras klevų sirupas” atrodo skirtingai skonis, tai gali būti dėl to, kad tai visai nėra tikras klevų sirupas. Suklastotų etikečių problema tapo tokia rimta, kad klevų sirupo pramonė paprašė FDA įsikišti ir atlikti tikrumo testus.
Ar tai tikrai yra Kobe jautienos kepsnys?
Kobe jautienos kepsnys yra vienas iš brangiausių ir kokybiškiausių kepsnių rinkoje. Tačiau ne visi kepsniai, kurie teigia esą Kobe, iš tikrųjų yra tikri. Tai gali būti klaidinanti praktika, kuri gali kainuoti vartotojui daug pinigų.
Kavos apgavystės
Kava yra vienas iš populiariausių gėrimų pasaulyje. Tačiau net ir kava gali būti netikra. Kai kurie gamintojai prideda kitų medžiagų, tokių kaip grūdai ar kviečiai, kad padidintų svorį ir sumažintų gamybos išlaidas.
Ciberžolė: ne visada tai, ką manote
Ciberžolė yra populiarus prieskonis, kurį dažnai naudojame dėl jo ryškios geltonos spalvos ir sveikatos naudos. Tačiau ar kada nors susimąstėte, kad tai, ką pirkote, gali būti ne tikra ciberžolė?
Šafranas yra vienas iš brangiausių prieskonių pasaulyje, kuris suteikia patiekalams gražią geltoną spalvą, nors pats šafranas yra raudonas. Tačiau, atsižvelgiant į tai, kad šafrano kaina siekia $1,500 už svarą, nenuostabu, kad kai kurie žmonės rekomenduoja naudoti ciberžolę vietoj šafrano. Ciberžolę gaunama iš augalo „Curcuma longa” šaknies, todėl ją lengviau užauginti nei šafraną. Ji taip pat suteikia maistui tokią patrauklią geltoną spalvą.
Tačiau, deja, ir ciberžolė kartais būna suklastota. Pagal maisto produktų pardavėją Zizira, gamintojai kartais ciberžolei prideda dažiklių, tokių kaip metanilo geltona ir sudano raudona, kad suteiktų dar ryškesnę geltoną spalvą. Jie taip pat gali maišyti ciberžolę su kitomis šaknimis, pavyzdžiui, kasava (kuri yra nuodinga nevirta forma) arba su „Curcuma longa” giminaičiais, tokiomis kaip baltasis imbieras ir laukinė kurkuma.
Kai kuriose pasaulio šalyse į ciberžolė netgi buvo pridėta švino chromato, kuris turi ryškią geltoną spalvą ir gali sukelti švino apsinuodijimą. Taigi, jei norite, kad jūsų maistas būtų geltonas, galite tiesiog naudoti geltoną maisto dažiklį.
Netikros degtinės pavojus: kai pinigai svarbiau už žmogaus gyvybę
Dauguma suklastotų maisto produktų, kurie patenka į Lietuvą ir kitas šalis, tikėtina, nesukels jums ligos ar mirties. Nors maisto klastojimo priežastys dažniausiai yra ekonominio pobūdžio, jos svyruoja nuo „turime tai daryti, kad išliktume versle” iki „duokite daugiau pinigų, vartotojai!” Paprastai maisto klastojime nėra sąmoningos piktos valios, išskyrus akivaizdų norą pasisavinti daugiau jūsų pinigų.
Tačiau kartais produktai klastojami medžiagomis, kurios gali jums pakenkti. Ir nors tokie klastojimai atliekami siekiant pelno, jie taip pat turi daug tamsesnį aspektą: pelnas svarbesnis už žmogaus gyvybę.
2013 m. BBC įspėjo britų Kalėdų pirkėjus būti atsargiems perkant tam tikrus alkoholio rūšis, ypač degtinę. Įspėjimas buvo grindžiamas tuo, kad per tą metą vyriausybė konfiskavo dvigubai daugiau netikros degtinės, kurioje buvo pramoninis alkoholis, nuošaldas ir chloroformas – taip, tai medžiaga, kurią filmuose naudoja, kad žmogų akimirksniu nualintų (spoileris: iš tikrųjų tai neveikia taip, bet ilgalaikis poveikis gali sukelti vėžį). Vartotojai perka suklastotą degtinę, nes ji pigesnė, ir nes žino, kad jos vartojimas gali sukelti ilgalaikes sveikatos problemas, tokias kaip aklumas, nervų pažeidimai ar net mirtis.
Maisto kilmės klastojimas: kai etiketės klaidina vartotojus
Kai perkate laisvai augintų, pievose auginamų ar žolės maitinamų gyvūnų produktus, mokate didesnę kainą už maistą, kurį manote, kad buvo auginamas žmogiškomis sąlygomis. Turite labai pasitikėti, kad perkami produktai yra tai, kas nurodyta etiketėje. Deja, kartais yra neatitikimų tarp to, ką vartotojai laiko „žmogišku”, ir to, ką gamintojai laiko „žmogišku”.
Kartais problema net nėra pažeidžiant taisykles. Tiesiog taisyklės neveikia taip, kaip vartotojai manė, kad jos turėtų veikti. Pavyzdžiui, 2019 m. įmonė, vadinama „Nellie’s Free Range Eggs”, kuri pardavė kiaušinius dėžutėje su vaizdu, kuriame žavi maža berniukas žaidžia žalioje pievoje su kiaušiniais, susidūrė su ieškiniu, teigiančiu, kad įmonė iš tikrųjų laiko vištas šuliniuose, o kiekviena turėjo maždaug 1,2 kvadratinio pėdos ploto, kuriame galėjo laisvai vaikščioti. „Nellie’s” ginčijosi, teigdama, kad jos vištos iš tikrųjų yra laisvai augintos pagal įstatymo raidę, kuri reikalauja, kad vištos turėtų prieigą prie lauko bent šešias valandas per dieną (pagal JD Supra informaciją). Teismas nesutiko, daugiausia dėl to, kad net jei „Nellie’s” kiaušiniai techniškai buvo laisvai auginti pagal įstatymą, jos svetainėje buvo reklama, kuri leido suprasti, kad jie buvo daug laisvesni nei teisinis standartas.
Ką daryti?
Svarbu būti atidžiam, kai renkatės maisto produktus. Visada skaitykite etiketes, tyrinėkite gamintojus ir būkite informuoti apie tai, ką valgote. Tik taip galėsite užtikrinti, kad gaunate tikrą ir sveiką maistą.
Išvada
Apgaudinėjimai maisto pirkime yra reali problema, su kuria susiduria daugelis vartotojų. Svarbu būti informuoti, atidžiai skaityti etiketes ir rinktis patikimus gamintojus, kad galėtumėte mėgautis tikrais ir sveikais maisto produktais.
Šaltinis: Mashed