Nerviniai širdies permušimai: 5 veiksmingi būdai juos suvaldyti

Nerviniai širdies permušimai, dar žinomi kaip palpitacijos, gali būti susiję su įvairiais veiksniais, įskaitant stresą, nerimą ar net tam tikrą medikamentų vartojimą. Šiame straipsnyje aptarsime, kas sukelia nervinius širdies permušimus, kaip juos gydyti ir kaip galima jų išvengti.

Kas yra nerviniai širdies permušimai?

Nerviniai širdies permušimai – tai jausmas, kai atrodo, kad širdis plaka nereguliariai ar per greitai. Žmonės aprašo šį pojūtį kaip “vibruojantį”, “mušantį” ar “skriejantį” širdies ritmą. Dažniausiai palpitacijos yra nekenksmingos ir susijusios su emociniu stresu, tačiau kartais jos gali signalizuoti apie rimtesnes sveikatos problemas.

Dažniausios priežastys

  1. Stresas ir nerimas: Tai viena dažniausių nervinių širdies permušimų priežasčių. Didelė emocinė įtampa gali sukelti hormonų, tokių kaip adrenalinas, išsiskyrimą, dėl kurio širdis pradeda plakti greičiau.
  2. Kofeinas ir stimuliantai: Kofeinas, easantis kavoje, arbatoje ir energiniuose gėrimuose, gali sukelti laikinus širdies permušimas.
  3. Alkoholis ir rūkymas: Šie įpročiai taip pat gali prisidėti prie širdies permušimų atsiradimo.
  4. Nepakankamas miegas: Miego trūkumas gali sukelti įvairias sveikatos problemas, įskaitant nervinius širdies permušimus.
  5. Medikamentai: Kai kurie vaistai, ypač tie, kurie skirti astmai ar hipertenzijai gydyti, gali sukelti šalutinį širdies permušimų poveikį.

Gydymo metodai

Nerviniai širdies permušimai gali sukelti diskomfortą ir nerimą, tačiau yra keletas efektyvių būdų, kaip šiuos pojūčius suvaldyti. Žemiau pateikiami metodai ir praktikos, padedantys mažinti ar išvengti nervinių širdies permušimų, taip pat aptarsime liaudiškus vaistus, kurie gali būti naudojami kaip papildoma pagalba.

1. Liaudiška medicina

Liaudiški vaistai nuo širdies permušimų gali pasiūlyti papildomus metodus, kurie padeda suvaldyti širdies permušimus.

  • Melisa: Žinoma dėl savo raminančių savybių, melisa gali padėti atpalaiduoti ir sumažinti širdies permušimus.
  • Valerijonas: Šis augalas yra naudojamas kaip natūralus raminamasis, padedantis sumažinti nerimą ir stresą.
  • Arbata su medetkų žiedais: Medetkos ramina ir mažina stresą, kuris yra viena iš širdies permušimų priežasčių.

Norėdami sužinoti daugiau apie liaudiškus vaistus nuo širdies permušimų, spauskite čia.

2. Streso mažinimas

meditacija gamtoje
meditacija gamtoje

Stresas yra viena iš pagrindinių nervinių širdies permušimų priežasčių. Tinkamas streso valdymas gali žymiai sumažinti širdies permušimų dažnį ir intensyvumą.

  • Joga: reguliarios jogos praktikos padeda sumažinti stresą ir gerina širdies veiklą.
  • Meditacija: tai efektyvus būdas atsipalaiduoti ir sumažinti streso sukeliamą įtampą.
  • Lengva mankšta: pavyzdžiui, vaikščiojimas ar plaukimas gali padėti atpalaiduoti kūną ir protą.

Atliekant šias atsipalaidavimo technikas – nerviniai širdies permušimai gali sumažėti ar praeiti visai.

3. Kofeino ir alkoholio vartojimo ribojimas

Stimuliantai, tokie kaip kofeinas ir alkoholis, gali sukelti ar sustiprinti nervinius širdies permušimus. Šios medžiagos veikia nervų sistemą ir gali padidinti širdies ritmą, sukeldamos nereguliarius ar greitus širdies dūžius. Vartojant kofeino turinčius gėrimus ar alkoholį, ypač dideliais kiekiais ar reguliariai, žmogaus širdies veikla gali tapti nestabili.

Be to, kofeinas ir alkoholis gali trukdyti normaliam miego ritmui, kuris taip pat yra svarbus širdies sveikatai. Todėl rekomenduojama riboti šių stimuliantų vartojimą, ypač jei pastebėjote, kad jie turi įtakos jūsų širdies ritmui ar bendrai savijautai.

  • Venkite kavos, stiprios arbatos ir energetinių gėrimų, ypač vakarais.
  • Ribokite alkoholio vartojimą, ypač jei pastebėjote, kad jis sukelia širdies permušimus.

4. Geresnė miego higiena

Nerviniai širdies permušimai dažnai pasireiškia dėl miego trūkumo ar prastos jo kokybės. Kokybiškas ir pakankamas miegas yra būtinas sveikatai ir gali padėti išvengti nervinių širdies permušimų.

  • Reikėtų miegoti 7-9 valandas per naktį.
  • Sukurkite patogią miego aplinką: tamsa, vėsa ir tyla.
  • Laikykitės pastovaus miego grafiko, eidami miegoti ir keliantis tuo pačiu metu.

5. Medikamentų peržiūra

Kai kurie vaistai gali sukelti ar sustiprinti širdies permušimus, todėl svarbu juos peržiūrėti su gydytoju. Vaistai, skirti gydyti įvairias būkles, tokią kaip astma, arterinė hipertenzija, ar net psichologinės problemos, kartais turi šalutinį poveikį, susijusį su širdies veiklos pokyčiais. Šie pokyčiai gali būti jaučiami kaip nereguliarus ar greitas širdies plakimas.

  • Bendradarbiaukite su gydytoju:
    • Aptarkite esamus vaistus, jų dozes ir galimą šalutinį poveikį.
    • Pasitarkite dėl galimų alternatyvių vaistų ar dozės koregavimo.

Nerviniai širdies permušimai gali būti valdomi ir netgi įmanoma jų išvengta, taikant tinkamus gyvenimo būdo pakeitimus, medicininius patarimus ir liaudiškas priemones. Svarbu reguliariai tikrintis sveikatą ir, esant poreikiui, kreiptis į sveikatos priežiūros specialistus.


Išvada

Nors nerviniai širdies permušimai dažniausiai nėra susiję su rimtais sveikatos sutrikimais, juos patiriant reguliariai reikėtų kreiptis į sveikatos priežiūros specialistą. Įprasti širdies permušimai gali būti valdomi keičiant gyvenimo įpročius ir, esant būtinybei, vartojant medikamentus. Svarbiausia – rūpintis savo emocine ir fizinė įtampa, kad išvengtumėte šių nepatogumų.

Susiję straipsniai

Palikti atsiliepimą

įrašykite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

- Reklama -

Naujausi straipsniai