Briliantas ar deimantas: kaip tiksliai atskirti ir neapsigauti?

Briliantas ar deimantas – ar žinote, kuo jie skiriasi? Šie du terminai dažnai vartojami sinonimiškai, tačiau iš tiesų jie nėra tas pats dalykas. Briliantas ir deimantas turi specifinius skirtumus, susijusius su jų apdirbimu ir forma. Jei norite sužinoti, kaip atskirti šiuos du brangakmenius, skaitykite toliau.

Kas yra deimantas?

Neapdirbtas deimantas ant tamsaus paviršiaus.
Neapdirbtas deimantas – natūralus ir nepoliruotas brangakmenis.

Deimantas – tai natūralus mineralas, susidaręs giliai po žeme per milijonus metų veikiant milžiniškam slėgiui ir aukštai temperatūrai. Jis yra sudarytas iš grynos anglies, kurios atominė struktūra suteikia deimantui ypatingą kietumą. Deimantas yra laikomas kiečiausia natūralia medžiaga pasaulyje, jo kietumas yra 10 pagal Moso skalę.

Deimantai gali būti įvairių formų ir dydžių, tačiau jiems būdingas natūralus spindesys ir grožis. Nors neapdirbtas deimantas atrodo kaip paprastas akmuo, tik tinkamas jo apdirbimas atskleidžia tikrąjį grožį.

Kas yra briliantas?

Brilianto pjūvio deimantas ant tamsaus paviršiaus.
Brilianto pjūvio deimantas – tobulai poliruotas brangakmenis.

Briliantas – tai ne brangakmenio rūšis, o deimanto pjovimo forma. Brilianto pjaustymo stilius – tai technika, kuri buvo sukurta siekiant išgauti maksimalų deimanto spindesį ir šviesos lūžimą. Briliantas turi tam tikrą formą ir savybes, būdingas tik šiai pjovimo technikai.

Briliantinio pjovimo deimantas turi 57 arba 58 kruopščiai suprojektuotas fasetes (plokščius paviršius), kurios sukurtos taip, kad deimantas atspindėtų šviesą ir sukurtų unikalų spindesį. Šis pjovimas yra ypač populiarus sužadėtuvių žieduose ir papuošaluose, nes suteikia deimantui žymų švytėjimą.

Kaip atskirti: briliantas ar deimantas?

  1. Termino skirtumas:
    • Deimantas – tai natūralus akmuo, mineralas.
    • Briliantas – tai specifinė deimanto pjovimo forma.
  2. Išvaizda:
    • Deimantai gali būti įvairių formų – ovalūs, kvadratiniai, apvalūs, kriaušės formos ir kt.
    • Briliantas yra apvalus, o jo fasetės užtikrina maksimalų šviesos spindesį.
  3. Kokybės vertinimas:
    Vertinant deimantus, naudojama “4C” sistema – tai karatai (svoris), švarumas, spalva ir pjovimas. Tuo tarpu brilianto kokybė daugiausia priklauso nuo pjovimo kokybės, nes būtent pjovimas sukuria unikalų švytėjimą.
  4. Kaina:
    Briliantai dažnai kainuoja daugiau nei kiti deimantų pjūviai dėl sudėtingo ir kruopštaus pjovimo proceso. Kuo geriau išpjautas deimantas, tuo didesnė jo vertė, nes jis atspindi daugiau šviesos.
  5. Spindesys:
    Dėl savo pjovimo technikos briliantas sukuria ypatingą šviesos lūžimą, kuris vadinamas „ugnimi“. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl briliantas dažnai laikomas „spindesių karaliumi“. Paprastas deimantas be specialaus pjovimo nebus toks švytintis.

Išvada

Trumpai tariant, deimantas yra natūralus brangakmenis, o briliantas yra deimanto pjovimo forma, kuri sukuria ypatingą šviesos spindesį. Jei kada nors susidursite su klausimu, ką reiškia briliantas ir kaip jis skiriasi nuo deimanto, atsiminkite – visi briliantai yra deimantai, bet ne visi deimantai yra briliantai.

Dabar, kai žinote pagrindinius skirtumus, galite labiau pasitikėti savimi pasirinkdami deimantus ar briliantus savo papuošalams!

Susiję straipsniai

Palikti atsiliepimą

įrašykite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

- Reklama -

Naujausi straipsniai