Juodas šokoladas jau seniai žinomas kaip sveikatai naudingas produktas. Jo sudėtyje esantys junginiai teikia įvairias naudas mūsų sveikatai, leidžiant mums mėgautis šiuo skanėstu be sąžinės graužimo. Tačiau svarbu atsiminti, kad svarbu laikytis tinkamų porcijų dydžio, nes per didelis juodo šokolado vartojimas gali pridėti papildomų kalorijų, riebalų ir cukraus į mūsų mitybą, taip pakenkiant jo teigiamam poveikiui sveikatai.
Juodas šokoladas: sudėtis ir flavanolai
Juodas šokoladas pasižymi dideliu kakavos tirščių kiekiu. Būtent šiuose kakavos tirščiauose yra flavanolų, kurie esant aukštam lygiui, gali padėti mažinti cholesterolio ir kraujo spaudimo lygį, sumažinti diabeto riziką ir net pagerinti kognityvines funkcijas, šaltinis.
Iš visų šokolado rūšių, būtent juodas šokoladas turi daugiausiai kakavos flavanolų. Pieniškas šokoladas turi jų mažiau, o baltojo šokolado sudėtyje jų nėra visai. Kakavos flavanolai suteikia tamsiajam šokoladui ne tik sveikatingumo, bet ir būdingą kartų skonį.
Juodas šokoladas: Nauda ir teigiamos sąvybės
1. Flavanolų Turtingumas: Juodasis šokoladas yra turtingas flavanolais, kurie padeda mažinti kraujo spaudimą ir cholesterolio lygį.
2. Širdies Sveikatai: Flavanolai taip pat gali pagerinti širdies ir kraujagyslių sveikatą, mažindami širdies ligų riziką.
3. Antioksidantų Šaltinis: Juodasis šokoladas yra vienas iš geriausių antioksidantų šaltinių, kurie apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalos.
4. Pagerina Smegenų Funkcijas: Reguliarus juodo šokolado vartojimas gali pagerinti smegenų funkcijas ir netgi padėti gerinti atmintį bei koncentraciją.
5. Gali Sumažinti Diabeto Riziką: Flavanolai gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, taip sumažindami 2 tipo diabeto riziką.
6. Uždegimo Mažinimas: Juodas šokoladas gali padėti mažinti uždegimą organizme, kuris yra daugelio lėtinių ligų priežastis.
7. Streso Mažinimas: Šokoladas padeda gaminti endorfinus, kurie mažina stresą ir gerina nuotaiką.
8. Geriau nei Kiti Šokolado Tipai: Juodas šokoladas turi mažiau cukraus ir riebalų nei pieniškas ar baltasis šokoladas, todėl yra sveikesnis pasirinkimas.
9. Mineralų Šaltinis: Juodas šokoladas yra turtingas geležies, magnio, cinko ir kitų svarbių mineralų.
10. Gali Padėti Svorio Kontrolei: Dėl savo sotumo jausmo teikiančių savybių, juodas šokoladas gali padėti kontroliuoti apetitą ir svorį.
11. Odai Naudingas: Antioksidantai juodajame šokolade gali padėti apsaugoti odą nuo UV spindulių žalos ir pagerinti jos išvaizdą.
12. Mažina Kraujospūdį: Flavanolai juodajame šokolade gali padėti atpalaiduoti kraujagysles, taip mažinant aukštą kraujospūdį.
13. Cholesterolio Lygio Kontrolė: Juodas šokoladas gali padėti mažinti blogojo (LDL) cholesterolio lygį ir didinti gerojo (HDL) cholesterolio lygį.
14. Gali Pagerinti Insulino Jautrumą: Reguliarus juodo šokolado valgymas gali padėti pagerinti insulino jautrumą, taip sumažinant diabeto riziką.
15. Gera Nuotaika: Šokoladas skatina serotonino, vadinamojo „laimės hormono“, gamybą, todėl gali padėti kovoti su depresija ir pagerinti nuotaiką.
Gaminimo procesai ir flavanolų kiekis
Gamintojai, juodo šokolado gamybos metu, dažnai apdoroja kakavą, kad sumažintų kartumą ir padidintų skonį, tačiau tai gali sumažinti ar net pašalinti šiuos sveikus junginius. Amerikos universiteto chemijos docentas Matt Hartings paaiškina, kad juodo šokolado apdorojimo metu, tokie procesai kaip pjaustymas ir fermentacija, gali pagerinti šokolado skonį ir aromatą, tačiau tuo pačiu gali neigiamai paveikti flavanolų kiekį.
Pavyzdžiui, pjaustymo procesas gali sukurti įvairius skonius, tačiau tam reikia sunaikinti molekules, esančias neapdorotoje kakavos pupelėje, ir tai gali reikšti, kad sunaikinami ir svarbūs junginiai, tokie kaip flavanolai.
Flavanolų kiekis skirtinguose juodo šokolado prekės ženkluose
Flavanolų kiekis taip pat skiriasi priklausomai nuo tamsiojo šokolado prekės ženklo, tačiau, palyginti su pienišku ir baltuoju šokoladais, kurie turi daugiau cukraus, juodas šokoladas vis tiek yra sveikesnis pasirinkimas.
Be to, trečdalis kakavos sviesto riebalų yra stearino rūgštis, kuri, skirtingai nuo kitų sočiųjų riebalų, atrodo neturi neigiamo poveikio kraujo cholesterolio lygiams. Kakavos milteliai taip pat yra turtingi įvairių mineralų, tokių kaip geležis, kalcis, cinkas, magnis, varis, kalio ir fosforas.
Kaip pasirinkti sveiką juodą šokoladą
Prieš mėgaujantis juodu šokoladu, svarbu atsiminti keletą dalykų. Pirma, rinkitės juodą šokoladą, kuriame yra bent 60% kakavos. Anot Hartings, kuo didesnis kakavos procentas, tuo daugiau flavanolų, tačiau tiksli flavanolų suma gali skirtis priklausomai nuo partijos ir apdorojimo proceso.
Antra, verta rinktis natūralią kakavą, o ne olandiškai apdorotą. Olandiškai apdorota kakava yra gydoma šarmu, kad neutralizuotų rūgštį šokolade, tačiau tai taip pat pašalina flavanolus. Trečia, norint išvengti nenorimo svorio priaugimo, rekomenduojama riboti porcijas iki vienos uncijos (apie 28 gramų) tamsiojo šokolado per dieną, kas atitinka maždaug 150 kalorijų.
Juodo šokolado istorija ir kultūrinė reikšmė
Kakava buvo labai vertinama senovės majų ir atstekų civilizacijose, kur ji buvo naudojama ne tik kaip maistas, bet ir kaip valiuta bei ritualų dalis. Senovės civilizacijos tikėjo, kad kakava turi gydomųjų savybių ir gali suteikti ištvermės bei energijos.
Juodas šokoladas skirtingose kultūrose yra naudojamas įvairiais būdais. Europoje jis tapo prabangos simboliu, o šiuolaikinėje kultūroje šokoladas dažnai yra susijęs su meile ir romantika. Kiekvienoje šalyje šokoladas turi savo unikalią formą ir skonį, nuo gėrimų iki įvairių desertų.
Juodo šokolado poveikis psichologinei sveikatai
Šokoladas skatina endorfinų, vadinamųjų laimės hormonų, gamybą, todėl gali padėti kovoti su depresija ir pagerinti nuotaiką. Be to, šokoladas stimuliuoja serotonino gamybą, kuris yra svarbus emocinės būsenos reguliatorius.
Moksliniai tyrimai rodo, kad tamsusis šokoladas gali turėti teigiamą poveikį mūsų psichologinei sveikatai, mažinant stresą ir gerinant bendrą emocinę būseną.
Išvada
Tamsusis šokoladas yra puikus pasirinkimas po valgio, tačiau svarbu žinoti, kaip tinkamai jį pasirinkti ir vartoti. Nors jis gali būti sveikas skanėstas, per didelis jo vartojimas gali pakenkti. Atsižvelgiant į šiuos patarimus, galima mėgautis tamsiuoju šokoladu ne tik dėl jo skonio, bet ir dėl jo teikiamos naudos sveikatai.
ŠALTINIS – daily-choices