Kas yra transriebalai: Ar iš tiesų jie sukelia vėžį?

Transriebalai yra riebalų rūšis, kurią sudaro nepageidaujamos riebalų rūgštys. Šie riebalai yra žinomi dėl jų neigiamo poveikio sveikatai, ypač širdies ir kraujagyslių sistemai. Šiame straipsnyje detaliai aptarsime, kas yra transriebalai, kodėl jie yra kenksmingi, ir kaip jų vengti.

Kas yra transriebalai?

Transriebalai dažniausiai susidaro perdirbant augalinius aliejus hidrogenacijos būdu, kai hidrogeno atomai pridedami prie nesočiųjų riebalų rūgščių. Šis procesas riebalus padaro kietesniais ir pratęsia jų galiojimo laiką, o tai yra labai patrauklu maisto pramonėje. Transriebalai randami daugelyje perdirbtų maisto produktų, tokiuose kaip traškučiai, sausainiai, kremai ir netgi kai kurios greito maisto grandinėse parduodamos picos.

Kodėl transriebalai yra kenksmingi?

Širdies ligų rizika

Moksliniai tyrimai rodo, kad transriebalai didina blogojo (LDL) cholesterolio lygį ir mažina gerojo (HDL) cholesterolio lygį. Tai gali sukelti aterosklerozę – būklę, kurioje riebalai kaupiasi ant arterijų sienelių, mažindami kraujo tėkmę ir didindami širdies priepuolio bei insulto riziką.

Liaudišiki patarimai naturaliam cholesterolio mažinimui – Liaudiški vaistai nuo cholesterolio

Uždegiminiai procesai

Transriebalai taip pat skatina uždegimines reakcijas organizme, kas yra susiję su įvairiomis lėtinėmis ligomis, įskaitant širdies ligas ir diabetą.

Insulino jautrumas

Buvo nustatyta, kad didelis transriebalų vartojimas gali pabloginti insulino jautrumą, kas lemia didesnį 2 tipo diabeto išsivystymo riziką.

Ar transriebalai sukelia vėžį?

Nors tiesioginio ryšio tarp transriebalų vartojimo ir vėžio rizikos nustatyti sunku, yra keletas mokslinių tyrimų, kurie tyrinėjo galimą šių riebalų poveikį. Transriebalai dažniausiai siejami su širdies ligomis, cholesterolio lygio pakilimu ir kitomis metabolinėmis problemomis, tačiau vėžio atžvilgiu moksliniai įrodymai yra riboti ir nevienareikšmiški.

Kai kurie epidemiologiniai tyrimai rodo, kad didelis transriebalų vartojimas gali būti susijęs su padidėjusia tam tikrų vėžio rūšių, pavyzdžiui, krūties vėžio ar žarnyno vėžio, rizika. Tačiau šie tyrimai nepateikia galutinio įrodymo, kad transriebalai tiesiogiai sukelia vėžį, nes įtaką gali daryti ir kiti mitybos bei gyvenimo būdo veiksniai.

Sveikatos organizacijos rekomenduoja riboti transriebalų vartojimą dėl jų žinomo neigiamo poveikio širdies sveikatai, o bet koks galimas ryšys su vėžiu yra dar viena priežastis būti atsargesniems su šiais riebalais mūsų mityboje.

Produktai, kuriuose dažniausiai pasitaiko transriebalų:

transriebalai ir mityba
transriebalai ir mityba
  1. Margarinas ir kiti hidrinti augaliniai riebalai
  2. Kepiniai, tokie kaip sausainiai, pyragai ir bandelės
  3. Greito maisto patiekalai
  4. Traškučiai ir kitos užkandžių rūšys
  5. Pusgaminiai ir šaldyti patiekalai

Vartojant maistą su transriebalais, svarbu atidžiai rinktis produktus ir stengtis vengti tų, kurie juos sudaro. Sveikesni pasirinkimai ir atsakingas vartojimas gali padėti išvengti su transriebalais susijusių sveikatos problemų ir palaikyti bendrą gerovę.

Simptomai: per didelis transriebalų vartojimas

Per didelis transriebalų vartojimas gali turėti įtakos jūsų sveikatai, tačiau specifinių simptomų, kurie tiesiogiai rodytų per didelį transriebalų suvartojimą, nėra. Tačiau, ilgainiui, kai kuriuos netiesioginius požymius galima pastebėti dėl jų neigiamo poveikio širdies ir kraujagyslių sistemai bei bendrai metabolizmo sveikatai. Štai keletas požymių, kurie gali būti susiję su per dideliu transriebalų suvartojimu:

  1. Padidėjęs cholesterolio lygis – Transriebalai gali didinti blogojo (LDL) cholesterolio lygį ir mažinti gerojo (HDL) cholesterolio lygį, kuris yra svarbus širdies sveikatai.
  2. Širdies ligų simptomai – Dėl padidėjusio cholesterolio lygio gali atsirasti aterosklerozės požymių, tokie kaip krūtinės skausmas, dusulys ar kitos širdies ir kraujagyslių ligų problemos.
  3. Uždegiminiai simptomai – Transriebalai gali skatinti uždegiminę būseną organizme, dėl kurios gali atsirasti įvairių uždegiminių ligų simptomai, pavyzdžiui, sąnarių skausmai ar patinimas.
  4. Insulino jautrumo problemos – Ilgalaikis didelis transriebalų suvartojimas gali sukelti insulino rezistenciją, kas gali pasireikšti nuovargiu, nuolatiniu alkio jausmu ar netgi svorio priaugimu.

Nepaisant to, kad šie simptomai nėra specifiški tik transriebalų suvartojimui, jie gali būti susiję su ilgalaikiu neigiamu poveikiu, kurį šie riebalai daro sveikatai. Todėl, jei pastebite tokius pokyčius savo sveikatos būklėje, svarbu apsvarstyti savo mitybos įpročius ir, jei įmanoma, pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu.

Kaip išvengti transriebalų?

Visuomet skaitykite produktų etiketes ir ieškokite žodžių, kaip „hidrogenizuoti riebalai“ arba „iš dalies hidrogenizuoti riebalai“. Tai yra aiškūs indikatoriai, kad produktas turi transriebalų.

Vienas iš paprasčiausių būdų sumažinti transriebalų suvartojimą – vengti greito maisto ir stipriai perdirbtų produktų. Vietoj to, rinkitės šviežius ar minimaliai perdirbtus maisto produktus.

Vietoj transriebalų turinčių produktų, rinkitės sveikus riebalų šaltinius, tokius kaip alyvuogių aliejus, riešutai ir žuvis, kurie teikia omega-3 riebalų rūgštis.


Išvada

Nors transriebalai gali pagerinti maisto skonį ir tekstūrą, jų neigiamas poveikis sveikatai yra nepaneigiamas. Sąmoningas pasirinkimas ir sveikos mitybos įpročiai padės išvengti šių kenksmingų riebalų ir išlaikyti gerą sveikatą ilgą laiką. Saugokite savo širdį ir bendrą sveikatą, atsisakydami maisto produktų su transriebalais.

Susiję straipsniai

- Reklama -

Naujausi straipsniai

Index