Sūris: Sveika ar ne?

Sūris yra maistingas ir puikus baltymų šaltinis, tačiau jį geriausia vartoti nedideliais kiekiais. Kaip teigia Amerikos Mitybos ir Dietetikos Akademijos atstovė ir registruota dietologė Kelly Pritchett, sūris yra geras B12 vitamino, kalcio, cinko ir baltymų šaltinis. Tačiau sūris taip pat yra kaloringas, o jo vartojimas nekontroliuojamai gali greitai padidinti suvartojamų kalorijų kiekį.

ŠALTINIS

Sūrio rūšys ir kalorijų kiekis

Kietieji sūriai yra kaloringesni nei minkštieji. Pavyzdžiui, vienas uncijos (apie du šaukštai) pilno pieno mocarelos gabalas turi 85 kalorijas, uncija fetos – 75 kalorijas, o uncija ricotos iš pilno pieno – 50 kalorijų. Chederio ir Šveicarijos sūrių kalorijų kiekis yra atitinkamai 114 ir 108 kalorijų uncijai.

Sotieji riebalai sūryje

Sotieji riebalai sūryje

Sūris taip pat turi daug sočiųjų riebalų, kurie gali didinti blogąjį cholesterolį (LDL). JAV dietoje sūris yra vienas pagrindinių sočiųjų riebalų šaltinių. Tačiau tyrimas, atliktas su Danijos pieno tarybos parama, rodo, kad pilno riebumo sūriai nedaro neigiamo poveikio LDL cholesterolio lygiui, nepaisant jų sočiųjų riebalų kiekio.

Sūrio riebalų kiekis

Priklausomai nuo rūšies, sūriuose yra skirtingas riebalų kiekis. Pavyzdžiui, varškės sūris turi mažiausiai riebalų – tik 1 gramą uncijai. Ricota turi 4 gramus, mocarela ir feta – po 6 gramus uncijai. Parmezanas, Šveicarijos ir chederio sūriai turi daugiau riebalų – atitinkamai 7, 8 ir 9 gramus uncijai.

Sūrio vartojimo rekomendacijos

Naudinga rinktis minkštesnius sūrius, pvz., mocarelą, vietoj chederio, jei stengiatės sumažinti kalorijų suvartojimą. Nepaisant didesnio riebalų ir kalorijų kiekio kietuosiuose sūriuose, tokie sūriai kaip chederis gali būti naudingi dantims, nes skatina seilių gamybą, sumažina burnos rūgštingumą ir padeda sumažinti ėduonies riziką.

Pritchett rekomenduoja sūrį naudoti kaip patiekalų skonio pagerinimui, o ne kaip pagrindinį ingredientą. Pavyzdžiui, įberiant parmezano į mėgstamą sriubą arba barstant fetą ant salotų, galima praturtinti jų skonį. Valgant sūrį su sausainiais, rekomenduojama riboti porciją iki vienos uncijos.

Sūrio natrio kiekis

Svarbu kontroliuoti ir natrio kiekį sūryje. Pavyzdžiui, kietasis Parmezano sūris turi iki 390 mg natrio uncijai, o feta – 260 mg uncijai. Svarbu prisiminti, kad sūrį galima mėgautis – svarbiausia neperlenkti lazdos.


Išvada

Sūris yra naudingas maisto produktas, turintis įvairių maistinių medžiagų, tačiau jo vartojimą reikėtų kontroliuoti, ypač atsižvelgiant į kalorijų ir sočiųjų riebalų kiekį. Tinkamai valgomas sūris gali būti sveikos mitybos dalis.

ŠALTINIS

Susiję straipsniai

- Reklama -

Naujausi straipsniai

Index