Įdomūs faktai apie Kalėdas: 20 netikėtų dalykų, kurių nežinojote

Įdomūs faktai apie Kalėdas atskleidžia, kad ši šventė kupina ne tik džiaugsmo, bet ir įdomių istorijų bei tradicijų, kurios dažnai slepiasi po šventinėmis dekoracijomis ir papročiais. Nuo Kalėdų Senelio atsiradimo iki švenčių simbolių – viskas turi savo reikšmę ir prasmę. Visame pasaulyje Kalėdos švenčiamos skirtingai, todėl net mažiausi papročiai gali turėti netikėtą ir intriguojančią istoriją.

Štai keletas įdomių faktų apie Kalėdas, kurie praturtins jūsų žinias ir padės dar labiau įvertinti šią stebuklingą metų laiką.

1. Dovanų teikimas turi krikščioniškų ir pagoniškų šaknų

Dovanos per Kalėdas siejamos su trimis išminčiais, atnešusiais dovanas kūdikiui Jėzui. Tačiau pagonių tradicijos taip pat apėmė dovanų teikimą dievams per Saturnalijas.

2. Kalėdos ne visada buvo švenčiamos gruodžio 25 dieną

Nors šiandien Kalėdos švenčiamos gruodžio 25-ąją, Jėzaus gimimo data iš tiesų nėra žinoma. Istorikai mano, kad jis gimė pavasarį, o data buvo pasirinkta dėl pagoniškos Saturnalijos šventės.

3. Už Kalėdų eglutę galite padėkoti princui Albertui

Kalėdų eglutė tapo populiari Anglijoje po to, kai Vokietijos princas Albertas, vedęs karalienę Viktoriją, papuošė ją jų rūmuose. Tai išpopuliarino tradiciją visame pasaulyje.

4. Šv. Mikalojus buvo dosnus, bet ne linksmas

Kalėdų Senelio idėja kilo iš šv. Mikalojaus, kuris ketvirtame amžiuje dalijo savo turtus vargšams. Jo dabartinis įvaizdis susiformavo vėliau, bet jis iš pradžių nebuvo linksmas ir barzdotas.

5. Kojinių kabinimas prasidėjo atsitiktinai

Legenda pasakoja, kad šv. Mikalojaus metu vargšas vyras negalėjo surinkti dukrų kraičių. Šv. Mikalojus įmetė aukso per kaminą, kuris įkrito į džiūstančias kojines prie židinio. Taip gimė tradicija kabinti kojines dovanoms.

6. Kalėdiniai vainikai turi religinę reikšmę

Kalėdiniai vainikai, pyniami iš visžalių šakelių, simbolizuoja amžinąjį gyvenimą. Apvalios formos vainikas vaizduoja Dievo amžinybę ir sielos nemirtingumą.

7. „Coca-Cola“ prisidėjo prie Kalėdų Senelio įvaizdžio

Prieš „Coca-Cola“ reklamas Kalėdų Senelis buvo vaizduojamas labiau šiurpus nei linksmas. 1931 metais įmonė užsakė iliustratorių Haddoną Sundblomą sukurti žaismingesnį Senelio įvaizdį, kuris išpopuliarėjo visame pasaulyje.

8. Rudolfo personažas sukurtas kaip reklaminis triukas

Rudolfas Raudonanosė Elnis buvo sukurtas 1939 m. kaip reklaminė priemonė „Montgomery Ward“ parduotuvei. Istorija tapo tokia populiari, kad vėliau iš jos buvo sukurtas ir garsusis dainos hitas.

9. Kalėdų Senelio elniai turėjo kitus vardus

Beveik visi Kalėdų Senelio elniai turėjo kitus vardus. Jie buvo vadinami Flossie, Glossie, Racer, Pacer, Scratcher, Feckless, Ready, Steady ir Fireball.

10. „Jingle Bells“ iš pradžių buvo Padėkos dienos daina

Daina „Jingle Bells“ buvo parašyta ne Kalėdoms, o Padėkos dienai. Ji iš pradžių vadinosi „One Horse Open Sleigh“ ir buvo parašyta 1850-aisiais Padėkos dienos koncertui.

11. „Tyli naktis“ – daugiausiai įrašyta Kalėdų daina

„Tyli naktis“ (Silent Night) yra daugiausiai įrašyta Kalėdų daina pasaulyje. Nuo 1978 metų buvo užregistruota daugiau nei 700 skirtingų jos versijų.

12. Astronautai iš kosmoso grojo „Jingle Bells“

1965 metais astronautai Wally Schirra ir Tom Stafford, būdami kosmose, radijo ryšiu transliavo „Jingle Bells“ grodami harmonika ir skambindami varpeliais. Tai buvo pirmasis muzikinis pasirodymas iš kosmoso.

13. Kalėdų šventimas kadaise buvo nelegalus

Nuo 1659 iki 1681 metų Kalėdų šventimas Masačusetso kolonijoje buvo draudžiamas. Už šventimą galėjote gauti baudą, nes valdžia manė, kad Kalėdos yra „nesąmoningai pagoniška“ šventė.

14. Kalėdų metu išsiunčiama milijardai siuntinių

Per Kalėdas JAV pašto tarnyba apdoroja daugiau nei 11,7 milijardų laiškų ir siuntinių. Tai apima šventinius sveikinimus, laiškus Kalėdų Seneliui ir daugybę dovanų.

15. Kalėdų Senelis turi savo pašto kodą Kanadoje

Kanados pašto tarnyba sukūrė specialų Kalėdų Senelio pašto kodą, kad būtų lengviau atsakyti į vaikų laiškus. Jis yra HOH OHO – primena garsą, kurį skleidžia Kalėdų Senelis.

16. „Xmas“ trumpinys atsirado dar XVI amžiuje

„Xmas“ nėra modernus bandymas išimti Kristų iš Kalėdų. Graikų kalboje „X“ reiškia „Christ“ (Kristų), todėl „Xmas“ buvo naudojamas dar viduramžiais kaip šventės trumpinys.

17. Kalakutiena – populiaresnė nei kumpis per Kalėdas

Nors Kalėdų stalui dažnai pasirenkamas kumpis, pastaraisiais metais kalakutiena tapo populiaresniu pasirinkimu. Pagal „Google Trends“, kalakutienos paieškos Kalėdų metu aplenkia kumpį.

18. Saldaininės lazdelės kilusios iš Vokietijos

Saldaininės lazdelės atsirado Vokietijoje 1670 m., kai chorvedys davė jas vaikams, kad šie tylėtų per bažnyčios pamaldas. Šios raudonai baltos saldaininės lazdelės tapo populiarios Kalėdų dekoro dalimi tik XIX a.

19. Pirmoji Kalėdų eglutė Rokfelerio centre buvo paprasta

1931 metais statybininkai Rokfelerio centre pastatė pirmąją eglutę – mažą ir nepapuoštą. Tik po dvejų metų eglutė buvo papuošta lemputėmis, o šiandien eglutė yra šventinis simbolis su daugiau nei 25 000 lempučių.

20. Trafalgaro aikštės eglutė – Norvegijos dovana

Nuo 1947 m. Londonas kasmet gauna Kalėdų eglutę iš Oslo, Norvegijos, kaip padėką už Didžiosios Britanijos pagalbą per Antrąjį pasaulinį karą.

Išvada: Įdomūs faktai apie Kalėdas praturtina šventinę dvasią

Įdomūs faktai apie Kalėdas atskleidžia, kad ši šventė yra kupina ne tik džiaugsmo, bet ir turtingos istorijos bei tradicijų. Nuo Kalėdų eglutės atsiradimo iki Rudolfo raudonos nosies – kiekvienas faktas suteikia šventėms gilesnę prasmę. Kalėdos – tai ne tik dovanos ir vaišės, bet ir unikalūs papročiai, kurie jungia pasaulį per šią stebuklingą šventę.

Susiję straipsniai

Palikti atsiliepimą

įrašykite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

- Reklama -

Naujausi straipsniai