Kai sukasi galva ir trūksta jėgų – štai ką naudodavo mūsų seneliai

Silpnumas, galvos svaigimas, energijos trūkumas – tai pojūčiai, kuriuos dažnas žmogus patiria ne tik po ligos, bet ir dėl kasdienio streso, mitybos trūkumų ar pervargimo. Dažnai griebiamės kavos, saldumynų ar vitaminų, bet ar žinojai, kad anksčiau žmonės stiprindavo organizmą visai kitaip?

Mūsų seneliai naudojo paprastą, bet veiksmingą metodą – senovinį gėrimą nuo silpnumo, kuris padėdavo atgauti jėgas, pagerinti kraujotaką ir net sumažinti galvos svaigimą. Šiame straipsnyje pasidalinsime, kas sudaro šį gėrimą, kaip jis veikia organizmą, kada verta jį išbandyti ir kam jis ypač tinka.

Tai ne stebuklinga piliulė, o natūralus, išbandytas ir metų patikrintas receptas. Jei jauti, kad trūksta energijos – galbūt laikas prisiminti, ką naudodavo mūsų protėviai?

Kodėl senoliai naudojo gėrimus nuo silpnumo?

Ankstesniais laikais žmonės neturėjo nei energinių gėrimų, nei papildų ar vitaminų kapsulių. Tačiau silpnumas, nuovargis ar galvos svaigimas juos lydėdavo taip pat, kaip ir mus šiandien. Būtent todėl mūsų seneliai remdavosi natūraliomis priemonėmis – dažniausiai tuo, ką galėdavo rasti darže, sode ar spintelėje.

Senovinis gėrimas nuo silpnumo buvo viena iš paprasčiausių, bet veiksmingiausių priemonių atgauti jėgas po sunkių darbų, ilgos ligos ar pavasarinio išsekimo. Dažniausiai jį naudodavo rytais arba tuomet, kai „kojos linksta“ – taip senoliai apibūdindavo bendrą organizmo išsekimą ar energijos stygių.

Į šiuos gėrimus paprastai patekdavo produktai, kurie natūraliai stiprina kraujotaką, gerina virškinimą ir skatina medžiagų apykaitą. Ir nors jie buvo gaminami iš pačių paprasčiausių ingredientų, poveikis dažnai pranokdavo lūkesčius.

Kaip pasigaminti šį senovinį gėrimą?

Vyresnis vyras šypsosi laikydamas stiklinę su senoviniu gėrimu nuo silpnumo
Gera nuotaika ir senovinis gėrimas nuo silpnumo – energijos receptas iš praeities. Nuotrauka iš freepik.com

Skirtinguose Lietuvos regionuose šis gėrimas buvo gaminamas kiek kitaip – vienur dėdavo burokėlių, kitur naudodavo net obuolių actą ar netgi rūgusį raugintų kopūstų skystį. Tačiau viena versija iš Aukštaitijos ypač išsiskyrė savo paprastumu ir stipriu poveikiu.

Tai buvo šildantis, kraują judinantis gėrimas, kurį senoliai dažniausiai gerdavo rytais tuščiu skrandžiu, ypač pavasarį, kai po žiemos trūkdavo jėgų.

Tau prireiks:

  • 1 vidutinio dydžio obuolio (geriausiai – rūgštesnio, senos veislės)
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 šaukšto natūralaus medaus
  • 1 šaukšto obuolių acto (nefiltruoto, rūgštaus)
  • 200ml šilto vandens (ne karšto!)
  • Žiupsnelio maltos imbiero šaknies arba šviežio tarkuoto imbiero

Gaminimas:

  1. Obuolį susmulkink su visa žievele – būtent joje daugiausia naudingų medžiagų.
  2. Česnaką sutrink, sumaišyk su obuoliu, įdėk medų ir actą.
  3. Užpilk viską šiltu vandeniu ir įberk šiek tiek imbiero.
  4. Palik 5–10 minučių pastovėti, tada perkošk arba tiesiog gerk su viskuo.

Kada gerti?

Geriausia – rytais, prieš pusryčius, kai kūnas tuščias ir pasiruošęs įsisavinti naudingas medžiagas. Gėrimas ne tik suteikia energijos, bet ir sužadina apetitą, pagerina virškinimą bei kraujotaką. Kai kuriems seneliams tai buvo „vietoje kavos“ – tik be šalutinio poveikio.

Šis senovinis gėrimas nuo silpnumo buvo ne tik kasdienės energijos šaltinis, bet ir natūrali organizmo tonizavimo priemonė, kuri padėdavo išsilaikyti žvaliems net ir be jokių papildų ar kavos.

Kam rekmoneduojama vartoti?

Nors šis receptas perduotas iš kartos į kartą, jis aktualus ir šiandien – ypač tiems, kurie ieško natūralaus būdo sustiprėti be vaistų ar papildų. Senovinis gėrimas nuo silpnumo tinka ne visiems, bet tam tikrais atvejais jis gali būti tikra pagalba.

Visų pirma – žmonėms, kurie dažnai jaučiasi pavargę, net ir po poilsio. Jeigu ryte sunku atsikelti, trūksta jėgų net ir po savaitgalio – tai ženklas, kad organizmui trūksta tonuso. Šis gėrimas veikia švelniai, bet efektyviai, skatindamas kraujotaką ir medžiagų apykaitą.

Taip pat jis itin naudingas po ligos ar ilgo peršalimo, kai organizmas silpnas ir lėčiau atsigauna. Natūralūs ingredientai padeda valyti kraują, gerina virškinimą ir mažina galvos svaigimą, kuris dažnai lydi silpnumą.

Šis gėrimas gali būti naudingas ir tiems, kuriuos kamuoja žemas kraujospūdis ar linkę į mažakraujystę. Obuoliai, česnakas ir obuolių actas turi teigiamą poveikį kraujodarai, o medus suteikia energijos be staigaus cukraus šuolio.

Žinoma, jeigu turi rimtų sveikatos problemų – visada verta pasitarti su gydytoju. Bet jei tiesiog trūksta jėgų ir norisi natūralios pagalbos, šis senovinis gėrimas nuo silpnumo tikrai vertas išbandymo.

Kartais pagalbos reikia ne iš vaistinės, o iš tradicijų

Šiuolaikiniame gyvenimo tempe dažnai pamirštame, kad ne viskas, kas veiksminga, turi būti supakuota į tabletes ar reklamuojama per televizorių. Mūsų seneliai turėjo paprastus, bet veikiančius būdus atgauti jėgas – vienas iš jų buvo būtent senovinis gėrimas nuo silpnumo.

Jei pastaruoju metu jautiesi išsekęs, trūksta energijos, galva sukasi be aiškios priežasties – galbūt verta ne iš karto bėgti pas gydytoją, o pabandyti, ką naudojo mūsų protėviai? Vienas puodelis šilto, natūralaus gėrimo ryte gali būti daug daugiau nei tik senas receptas – tai ryšys su tikru, natūraliu rūpesčiu savo kūnu.

Susiję straipsniai

- Reklama -

Naujausi straipsniai

Index