Mitybos specialistų patarimai: kaip įtraukti vištieną į sveiką dietą?

Kai kuriems gali atrodyti, kad sveikesnės gyvensenos ir mitybos siekis yra populiari mados tendencija. Iš tiesų vištiena sveikai mitybai tampa vis dažnesniu pasirinkimu, nes vis daugiau žmonių domisi subalansuota mityba ir ieško informacijos, padedančios susidaryti visavertį mitybos racioną.

Mitybos specialistų nuomone, visam laikui atsisakyti mėsos nėra naudinga, tai gali būti tik laikinas pasirinkimas. O vartojantieji mėsą turėtų rinktis sveikatai palankesnę jos rūšį. Vienu tinkamiausių pasirinkimų laikoma vištiena. Tik kyla klausimas kada ir kiek jos naudinga vartoti.

Kodėl verta įtraukti vištieną į sveiką mitybą?

Vištiena yra sveika ir mūsų organizmui naudinga mėsos rūšis. Iš jos galime pasigaminti daugybę karštųjų patiekalų, platų spektrą užkandžių, iš jos išsivirti sodraus sultinio ar gardžios sriubos. Be abejo, būtina rinktis aukštos kokybės vietinių ūkininkų tiekiamą vištiena internetu arba įsigyti ūkininkų krautuvėlėse.

Kaip išsirinkti kokybišką vištieną?

Norint, kad vištiena būtų naudinga organizmui, svarbu rinktis aukštos kokybės produktą. Geriausia rinktis ekologišką ar laisvai auginamų vištų mėsą, nes ji turi mažiau antibiotikų ir hormonų likučių. Perkant vištieną, atkreipkite dėmesį į:

  • Spalvą ir tekstūrą – šviežia vištiena turi būti šviesiai rausvos spalvos, elastinga ir be gleivių.
  • Kvapą – natūralus, be nemalonaus rūgštumo ar cheminio kvapo.
  • Kilmę – vietiniai tiekėjai dažnai užtikrina aukštesnę kokybę, todėl verta rinktis ūkininkų produkciją ar vištieną iš patikimų pardavėjų.
  • Apdorojimo būdą – geriau rinktis neapdorotą vištieną, o ne marinuotus ar prieskoniais apibarstytus produktus, nes juose gali būti daug druskos ir konservantų.

Atsakingai renkantis vištieną ir tinkamai ją paruošiant, galima mėgautis sveiku ir subalansuotu maistu, kuris suteikia organizmui būtinų medžiagų ir energijos.

Kada verta valgyti vištieną?

  • Vištiena yra puikus baltymų šaltinis. Joje taip pat yra ir kitų naudingųjų medžiagų. Dėl didelio baltymų kiekio vištieną renkasi sportuojantys, ypač patiekalus iš krūtinėlės. Vištienos patiekalai yra sotūs ir maistingi. Juos rekomenduojama rinktis sveikiems ir sotiems pietums. Galime valgyti keptą vištieną su salotomis, aromatingą vištienos troškinį, garuose troškintus vištienos maltinukus su ryžiais ir daržovėmis.
  • Vištienos kaip baltymų turinčio maisto rekomenduojama valgyti vakarienei. Galima rinktis sumuštinį su vištiena ir daržovėmis, vištienos paštetą su daržovėmis ar salotas su virta, kepta ar rūkyta vištiena. Pasak mitybos specialistų, naudinga valgyti virtą, troškintą ar keptą vištieną.

Nors vištiena yra sveika mėsa, vien ja maitintis nerekomenduojama. Mitybos specialistų teigimu, būtina rinktis įvairų maistą, mat žmogaus organizmui būtini ir angliavandeniai bei riebalai, taip pat geležis ir įvairūs vitaminai. Vištieną, kaip pagrindinį dienos patiekalą rekomenduojama valgyti keletą kartų per savaitę.

Primenama, kad į mitybos racioną, kuriame svarbi vištiena sveikai mitybai, būtina įtraukti ir žuvies, daržovių, vaisių, pieno produktų bei kitų rūšių mėsos, kad organizmas gautų visų reikalingų maistinių medžiagų. Norint pradėti sveikiau maitintis, patariama į savo racioną įtraukti vištieną, tačiau svarbu nepamiršti ir kitų naudingų produktų.

Susiję straipsniai

- Reklama -

Naujausi straipsniai