Kai skauda sąnarius, dažnas ieško stebuklingų papildų ar naujausių tepalų, nors sprendimas gali būti daug paprastesnis. Pastarnokų šaknys sąnariams nuo seno buvo vertinamos kaimo žmonių – ypač pavasarį, kai kūnas ima valytis po žiemos. Senoliai sakydavo: „kur pastarnokas – ten mažiau girgžda kaulai.“
Ši šaknis kadaise buvo neatsiejama nuo raugų ir sriubų, nes tikėta, kad ji padeda „išjudinti“ užsistovėjusius skysčius, sumažinti tinimus ir švelninti sąnarių stingimą. Ir iš tiesų, pastarnokas ne tik gardus, bet ir turtingas natūralių medžiagų, kurios šiandien vis dažniau vėl atrandamos kaip alternatyva sintetiniams vaistams.
Kodėl pastarnokų šaknys vertinamos sąnarių sveikatai?
Nors iš pirmo žvilgsnio pastarnokas primena baltą morką, jo sudėtis ir poveikis organizmui – kur kas įdomesni. Pastarnokų šaknys sąnariams naudingos dėl kelių esminių savybių: jos veikia švelniai valančiai, padeda mažinti uždegiminius procesus ir palaiko skysčių pasišalinimą iš audinių. Tai ypač svarbu tiems, kuriuos vargina rytinis sąstingis, sąnarių tinimai ar maudimas keičiantis orams.
Šaknyje gausu kalio, magnio, vitamino C ir maistinių skaidulų. Kalis padeda reguliuoti skysčių pusiausvyrą organizme, o tai reiškia – mažiau patinimų. Magnis atpalaiduoja raumenis ir mažina spazmus, o vitaminas C svarbus kolageno gamybai – tai tas pats „klijus“, kuris palaiko mūsų sąnarių elastingumą. Taip pat pastarnokuose randama priešuždegiminių junginių, kurie, vartojami reguliariai, gali padėti sumažinti sąnarių skausmą ar tempimą.
Seniau žmonės to galbūt ir nežinojo moksliškai, bet jautė iš patirties – kai pastarnokas ant stalo dažniau, kūnas lengvesnis, o sąnariai – lankstesni.
Kaip seniau buvo vartojamos pastarnokų šaknys
Pastarnokai ne visada buvo tik priedas sriubai. Kaimuose jie turėjo kur kas platesnį vaidmenį – ypač tiems, kurie sirgo sąnariais ar jautė sunkumą kojose. Pastarnokų šaknys sąnariams būdavo dedamos į raugą, troškinius ar net kepamos su druska ir pipirais. Senoliai sakydavo – kuo ilgiau šaknis „bręsta“, tuo ji stipresnė kūnui.
Rauginti pastarnokai laikyti viena iš geriausių formų. Rūgštis padėdavo atskleisti jų valančią galią ir pagerindavo įsisavinimą. Žiemą žmonės juos troškindavo kartu su svogūnais ir lauro lapais – toks patiekalas ne tik šildydavo, bet ir „sutepdavo sąnarius“, kaip mėgo sakyti vyresni.
Kai kuriose šeimose pastarnokai būdavo net džiovinami – pavasarį iš jų gamindavo arbatą arba dėdavo į sultinius. Visa tai – paprasti, bet veiksmingi būdai, kurie šiandien vėl grįžta į virtuvę kaip pamirštas, bet vertingas receptas.
Kada verta pastarnokus vartoti dažniau?
Pastarnokai naudingi visiems, tačiau kai kuriems jie gali būti tikra kasdienio gyvenimo pagalba. Ypač tada, kai kūnas pradeda „kalbėti“ – sąnariai stingsta, skauda keliant rankas ar lipant laiptais, o rytinis lankstumas pradingsta. Tokiais atvejais pastarnokų šaknys sąnariams gali tapti ne tik skaniu priedu, bet ir švelniu, natūraliu sąjungininku.
Kada verta dažniau vartoti pastarnokus:
- Kai jaučiamas sąnarių maudimas, ypač keičiantis orams.
- Po ilgesnio fizinio krūvio ar sporto – atsigavimui palengvinti.
- Jei vargina sąnarių patinimas ar skysčių kaupimasis audiniuose.
- Profilaktiškai vyresniame amžiuje, kai sąnariai ima standėti.
- Po žiemos, kai organizmas apsunkęs ir reikia švelnaus „pravėdinimo“.
Nors pastarnokas nėra vaistas, jo reguliari vieta lėkštėje gali tapti svarbiu ilgalaikės sveikatos elementu. Jis neturi staigaus poveikio kaip tabletė, bet būtent dėl to ir yra vertingas – veikia lėtai, nuosekliai, ir tik tada, kai žmogus pats įsiklauso į savo kūną.
Paprastas būdas mėgautis pastarnokais kasdien
Jeigu pastarnokų dar neragavote arba tiesiog nežinote, ką su jais daryti – neverta bijoti. Ši šaknis tikrai nesudėtinga ir maloniai nustebina tiek skoniu, tiek poveikiu. Kad pastarnokų šaknys sąnariams iš tiesų duotų naudos, svarbu juos valgyti reguliariai, o tam reikia paprastų, greitai paruošiamų būdų.
Orkaitėje kepti pastarnokai – skaniai ir sveikai
Reikės:
- 2–3 pastarnokų
- 2 morkų
- Alyvuogių aliejaus
- Druskos, pipirų
- Šlakelio citrinos sulčių
- Šakelės rozmarino arba čiobrelio
Paruošimas:
- Supjaustykite pastarnokus ir morkas stambesnėmis juostelėmis.
- Sudėkite į skardą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis.
- Pagardinkite prieskoniais, įdėkite žolelių.
- Kepkite 180 °C orkaitėje apie 35–40 minučių, kol gražiai apskrus.
Šis patiekalas puikiai tinka kaip garnyras prie mėsos ar žuvies, bet taip pat gali būti valgomas vienas – ypač vakare, kai norisi ko nors lengvesnio, bet sotaus. Skonis švelniai salstelėjęs, o kūnas atsilygina – lyg lengviau būtų atsikelti ryte.
Grįžtant prie to, ką žinojo mūsų seneliai
Šiandien, kai viskas sprendžiama tabletėmis, ypač smagu atrasti kažką, kas tiesiog auga darže. Pastarnokų šaknys sąnariams – tai ne stebuklas, o priminimas, kad kūnas mėgsta paprastumą. Ne visada reikia stiprių priemonių. Kartais pakanka įtraukti į racioną tai, kas veikia tyliai, bet nuosekliai.
Ši šaknis tarsi pamiršta, bet ne be reikalo grįžtanti į lėkštes. Gal ne rytoj, gal ne per savaitę, bet jei duosite pastarnokui vietos savo virtuvėje, po truputį keisis ne tik mityba – gal net ir savijauta. Nes būtent taip veikia tai, kas tikra.