10 imuniteto stiprinimo patarimų rudenį, kurie iš tiesų veikia

Ruduo – tai metas, kai gamta ima keistis, o kartu su šaltėjančiu oru padidėja ir peršalimo ligų rizika. Norint išlikti sveikam ir stipriam šiuo sezonu, labai svarbu pasirūpinti savo imunitetu. Štai 10 veiksmingų patarimų, kaip sustiprinti imuninę sistemą rudenį ir išvengti ligų.

1. Subalansuota mityba su daugiau daržovių ir vaisių

Norint išlaikyti stiprią imuninę sistemą, labai svarbu gauti pakankamai vitaminų ir mineralų. Ruduo suteikia puikias galimybes mėgautis sezoninėmis daržovėmis ir vaisiais, tokiais kaip moliūgai, obuoliai, kopūstai ir burokėliai. Vitaminai C ir D, taip pat cinkas, yra ypač svarbūs imunitetui, todėl verta į savo racioną įtraukti citrusinius vaisius, špinatus, riešutus ir žuvį.

2. Išlaikykite fizinį aktyvumą

fizinis aktyvumas namuose

Nepaisant to, kad orai vėsta, reguliarus fizinis aktyvumas yra esminis stiprinant imunitetą. Sportas padeda gerinti kraujotaką, stiprina širdies darbą ir gerina nuotaiką. Net ir paprasti pasivaikščiojimai gamtoje ar treniruotės namuose gali teigiamai paveikti jūsų sveikatą ir atsparumą ligoms.

3. Pakankamai miego kiekvieną naktį

Miego kokybė turi tiesioginį poveikį mūsų imuninei sistemai. Rudens vakarai tampa ilgesni, todėl vertėtų tai išnaudoti poilsiui. Suaugusiems rekomenduojama miegoti 7–9 valandas per parą. Miegant, organizmas atkuria savo jėgas ir gerina imuninių ląstelių veiklą, todėl kokybiškas poilsis yra būtinas norint išvengti peršalimų.

4. Gerkite daug skysčių, ypač vandens

vandens gėrimas

Skysčiai yra būtini tinkamai imuninei sistemai palaikyti, nes jie padeda iš organizmo pašalinti toksinus. Rudenį, kai oras tampa sausas, ypač svarbu užtikrinti pakankamą hidrataciją. Rekomenduojama išgerti ne mažiau kaip 1,5–2 litrus vandens per dieną. Taip pat galite įtraukti žolelių arbatų, kurios turi priešuždegiminių savybių, pavyzdžiui, imbiero ar ežiuolės arbatą.

5. Streso mažinimas ir emocinė sveikata

Nuolatinis stresas silpnina imunitetą ir paverčia organizmą jautresnį infekcijoms. Rudenį gali padidėti darbo krūvis arba pasireikšti sezono nuotaikos svyravimai, todėl būtina rasti būdų atsipalaiduoti. Meditacija, joga ar paprastos kvėpavimo technikos gali padėti mažinti streso lygį ir išlaikyti emocinę pusiausvyrą.

6. Imunitetą stiprinantys papildai

Jeigu negaunate pakankamai tam tikrų maistinių medžiagų iš maisto, apsvarstykite galimybę vartoti imunitetą stiprinančius papildus. Vitaminas D, cinkas ir omega-3 riebalų rūgštys yra tarp svarbiausių. Rudens metu vitamino D trūkumas ypač aktualus, nes sumažėja saulės spindulių, todėl papildai gali padėti palaikyti jo reikiamą kiekį.

7. Rankų higiena ir asmeninė švara

Higienos įpročių laikymasis rudenį yra būtinas norint apsisaugoti nuo bakterijų ir virusų. Reguliarus rankų plovimas muilu gali sumažinti infekcijų plitimą. Taip pat svarbu vengti veido lietimo nešvariomis rankomis, nes per akis, nosį ar burną gali lengvai patekti patogenai.

8. Įtraukite prieskonių į savo mitybą

Imbiero arbata
Imbiero arbata

Kai kurie prieskoniai ne tik suteikia patiekalams skonio, bet ir turi imunitetą stiprinančių savybių. Imbieras, česnakas ir ciberžolė yra žinomi dėl savo priešuždegiminių ir antibakterinių savybių. Vartokite šiuos prieskonus reguliariai, kad jūsų organizmas būtų natūraliai apsaugotas nuo infekcijų.

9. Mėgaukitės grynu oru

Nors oras rudenį tampa vėsesnis, svarbu reguliariai išeiti į lauką. Grynas oras stiprina organizmo atsparumą, o saulės šviesa, net ir silpnesnė, padeda organizmui gaminti vitaminą D. Pasivaikščiojimai parke ar miške taip pat mažina streso lygį ir gerina nuotaiką.

10. Vakcinacija – svarbi prevencija

Gripo sezonas dažnai prasideda rudenį, todėl vakcinacija gali būti svarbus žingsnis, siekiant apsisaugoti nuo sunkių susirgimų. Vakcinos padeda imuninei sistemai atpažinti ir kovoti su tam tikrais virusais, todėl verta pasikonsultuoti su gydytoju dėl rekomenduojamų skiepų rudenį.


Šie patarimai padės ne tik išvengti peršalimo ligų, bet ir išlaikyti stiprią imuninę sistemą visą rudenį. Imuniteto stiprinimas prasideda nuo kasdienių įpročių, todėl svarbu rūpintis savo sveikata visapusiškai. Pritaikykite šiuos patarimus ir pasitikite rudens sezoną sveiki ir stiprūs!

Susiję straipsniai

Palikti atsiliepimą

įrašykite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

- Reklama -

Naujausi straipsniai